Monday, August 18, 2014

Masina viitorului nu are roti

V-ati intrebat vreodata cat de mult va evolua tehnica in domeniul auto sau cum vor arata masinile viitorului?


Producatorul german de renume mondial, Volkswagen s-a preocupat de acest aspect, sau, mai bine spus, a cerut parearea catorva mii de chinezi in cadrul sondajului de opinie realizat in iulie. Iar raspunsul, destul de usor de intuit, cuprinde caracteristicile: zburator, revolutionar si foarte scump.Despre ce este vorba mai exact? Despre un prototip - virtual, pentru moment- sub forma de capsula, destinat exclusiv transportului urban.


Sub numele de cod Hanover Car, masina viitorului imaginata de chinezi in cadrul acestui proiect inedit de cercetare este, in primul rand, un autovehicul 100% eco pentru doua persoane, care functioneaza pe baza de levitatie electromagnetica. Dupa cum puteti observa si in video alaturat, mijlocul de transport se comporta asemenea unui aparat de zbor, este foarte usor de condus si raspunde comenzilor vocale.

Tehnologia pe care se bazeaza, folosita deja in domeniul feroviar din Shanghai, este in mod cert revolutionara dar, totusi, foarte greu de folosit in viitor pentru ca implica o transformare completa a strazilor. Pentru ca masina sa leviteze in voie, este necesar ca si soseaua sa fie electromagnetica. Sigur ca aceasta ar reduce la 0 consmul de energie, nemaifiind nevoie de baterie incarcata electric in viitor dar, esta putin probabil sa refacem autostrazile pentru a levita in trafic. Cu atat mai putin in Romania, unde inca lucram la constructia lor.
In al doilea rand, masina Hanover se misca silentios si cu lejeritate pe strazi inguste. Ea este manevrata dintr-un joystick si ofera tot confortul necesar unui zbor. Dar pentru ca nu are semnalizare si nici stop pe spate, presupunem ca ar avea incorporat un senzor de miscare suficient de performant astfel incat sa se orienteze sigura pe strada si sa evite ciocnirile/accidentele rutiere.

In concluzie, sunt foarte multe lucruri de pus la punct si altele de imbunatatit inainte de a ne gandi atat de departe. Insa Hanover Car ramane un proiect indraznet marca Volskwagen care, nu-i asa, ne ajuta sa intuim cum va arata lumea auto in viitorul apropriat si sa speram la foarte mult.
Voua cum vi se pare ?


No comments:

Post a Comment